Sterilizacija psice

Sterilizacija psice

Psičke se gonijo dvakrat na leto. Najbolj primeren čas za sterilizacijo je dva meseca po koncu prve gonitve. Pri manjših pasmah je prva gonitev pri starosti okrog 7 do 8 mesecev. Pri večjih pasmah pa je lahko okrog enega leta ali pa še kasneje. Med časom gonitve je potrebno paziti, da psička ne bi postala breja.

kastracija-psov

Zgodnja sterilizacija zmanjša možnost pojava tumoroznih sprememb na rodilih in mlečni žlezi.  S sterilizacijo prekinemo gonitvene cikluse psice, preprečimo neželjene in navidezne brejosti. Sterilizirane psičke nimajo težav z gnojnimi vnetji maternice.

Sterilizacija je kirurški poseg, kjer psički v splošni anesteziji  odstranimo jajčnika (ovarioectomia) in s tem povzročimo njeno trajno neplodnost.

Pred samo operacijo mora biti žival tešča. Kirurg odpre trebušno votlino v dolžini nekaj centimetrov. Če na samih rodilih ni sprememb, odstrani le jajčnika, v nasprotnem primeru pa tudi maternico. Kirurško rano zašije v treh etažah.

Po operaciji psičko namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo njeno prebujanje. Psička se še isti dan vrne v domače okolje, kjer ji moramo zagotoviti toploto, da ne pride do podhladitve, saj živali po splošni anesteziji, še nekaj časa niso sposobne regulirati stalne telesne temperature.

Sterilizacija je pomemben način varovanja zdravja vaše psičke. Urinarna inkontinenca oz. nehotno spuščanje urina je redek zaplet po sterilizaciji, kar pa je možno kontrolirati z zdravili. Sterilizirane psičke so svojemu lastniku bolj vdane, večinoma se zadržujejo v domačem okolju. Previdni moramo biti le pri njihovi prehrani, da se ne zredijo prekomerno.

Imate povpraševanje ali vprašanje?

Pošljite nam svoje vprašanje in z veseljem Vam bomo odgovorili.