Cepljenje mačk

Cepljenje proti kužnim mačjim boleznim

Med najbolj pogoste kužne mačje bolezni spadajo: mačja kuga oz. panleukopenija, virusni rinotraheitis (herpes virus) in calici virus.
Naštete bolezni,ki mačko lahko prizadenejo v različnih starostnih obdobjih. Prognoza pri naštetih boleznih mačk je negotova, še posebej to velja za mačjo kugo, ki se pogosto konča s smrtnim izidom.
Mačjo kugo povzroča virus, ki prizadene predvsem prebavni trakt.
Virusni rinotraheitis  je bolezen pri kateri so prizadeti zgornji deli dihal. Bolezen se pogosto komplicira z različnimi sekundarnimi povzročitelji.

Kalici virus povzroča vnetja mehkih tkiv v ustni votlini. Tudi pri tem obolenju pogosto prihaja do sekundarnih okužb z različnimi patogenimi in pogojno patogenimi povzročitelji.

cepljenje-mack
cepljenje-mack-slika

Cepljenje proti mačji levkozi

Mačke je priporočljivo cepiti tudi proti virusni levkozi mačk. Bolezen ima zelo neugodno prognozo,  najpozneje z smrtnim izidom. Vakcinacija omogoča ustvarjanje specifičnih protiteles, s tem pa  ustvarjanje zaščite pred viremijo in nastankom limfoidnih tumorjev, ki jih povzroča virus mačje levkoze.

Vse mačke je pred cepljenjem potrebno predhodno testirati proti mačji levkozi na prisotnost virusa v krvi. Če so pozitivne, cepljenje ni smiselno. Pri testiranju na mačjo levkozo se sočasno naredi tudi test na virusno mačjo bolezen mačji AIDS (FIV). Obe bolezni se prenašata samo med mačkami.

FIV (Feline immunodeficiency virus)

To je bolezen, ki oslabi imunski sistem živali. Bolezen ni ozdravljiva in tudi ni cepiva proti tej bolezni. Prenaša se s slino, z ugrizi, s pretepanji… Virus se nahaja v krvi in slini. Nekastrirani samci so najbolj ogroženi in vir okužbe za ostale mačke. Edina možna preventiva je, da se mačke sterilizirajo in kastrirajo in s tem preprečimo širjenje tega virusa.

Cepljenje mačk proti steklini

Cepljenje mačk proti steklini ni obvezno je pa priporočljivo za zunanje muce, ki lahko pridejo v stik z obolelo živaljo npr. steklo lisico v gozdu. Izjema je pri prehodu državne meje (znotraj EU), kjer morajo biti mačke čipirane in veljavno cepljene proti steklini, spremljati pa jih mora potni list.

Priporočljiv program cepljenja za muce

Starost mačja kuga in mačji prehlad mačja levkoza steklina
6 tednov X    
8 tednov   X  
10 tednov X    
12 tednov   X  
16 tednov     X
Čez 1 leto X X X
Nato na 3 leta na 2-3 leta na 3 leta*

*oz. odvisno od proizvajalca cepiva.

Mačkam je pred vsakim cepljenjem priporočljivo dato sredstvo proti notranjim parazitom (gliste, trakulje).

Imate povpraševanje ali vprašanje?

Pošljite nam svoje vprašanje in z veseljem Vam bomo odgovorili.