Kastracija mačk

Kastracija mačk

Spolno zreli mačji samci se v času gonitve potepajo naokoli, označujejo svoj teritorij in se za naklonjenost izbrane samice pretepajo z ostalimi mački. S kastracijo se zmanjša njihovo agresivno obnašanje, zmanjšajo se morebitne poškodbe, rane, ugrizi in z njimi tudi virusno neozdravljivi bolezni kot sta mačji AIDS in mačja levkoza.

kastracija-mack

Poseg je najbolje opraviti pri  6 mesecev starih mačkih, saj kastracija pri starejših živalih lahko pusti določene negativne lastnosti kot so markiranje in potepanje (mucek še vedno ohrani del svojega nagona).

Kastracija je  kirurški poseg, kjer mačku v splošni anesteziji odstranimo testisa. Žival mora biti pred samo operacijo tešča, sam poseg pa ni tako zahteven za pacienta. Mucek se še isti dan vrne v domače okolje. Zagotoviti mu moramo toploto, da ne pride do podhladitve, saj živali po splošni anesteziji še nekaj časa niso sposobne regulirati stalne telesne temperature.

Kastracija mačkov je enostaven način varovanja zdravja vaših ljubljencev. Z njo se izognemo neželenemu vedenju (potepanje, markiranje, pretepanje), mačjemu AIDSU( FIV), mačji levkozi (FeLV), raznim ugriznim ranam in njihovim zapletom, kot so abscesi… Kastriran muc se zadržuje bolj v domačem okolju, je igriv, a se nekoliko poleni, zato morate biti previdni pri njegovih prehranbenih navadah.

Imate povpraševanje ali vprašanje?

Pošljite nam svoje vprašanje in z veseljem Vam bomo odgovorili.