Sterilizacija mačke

Sterilizacija mačke

Mačke imajo lahko tudi po 4x na leto mladičke. V času gonitve lahko svoje vedenje močno spremenijo; pretirano mijavkajo, se valjajo po tleh, uhajajo od doma, urinirajo na neobičajnih mestih in s tem kažejo, da so pripravljene na paritev.

sterilizacijo mačke se trajno prekine njen gonitveni ciklus in s tem posledično preprečuje nezaželene brejosti. Zmanjšajo se tudi drugi zdravstveni problemi kot so gnojno vnetje maternice, tumorji na mlečni žlezi, manjša je tudi možnost okužbe z virusno neozdravljivimi boleznimi kot  sta mačji AIDS ( FIV) in mačja levkoza ( FeLV).

kastracija-mack

Sterilizacija mačke je kirurški poseg, kjer mački v splošni anesteziji odstranimo jajčnika (ovarioectomia ), in s tem povzročimo njeno trajno neplodnost. V primeru, da so spremembe tudi na ostalih delih rodil, kirurg odstrani tudi maternico.

Poseg je najbolje opraviti pred mačkino prvo gonitvijo, to je pri starosti nekje 6 mesecev.  Žival mora biti pred samo operacijo tešča. Mačka se še isti dan vrne v domače okolje, kjer ji moramo zagotoviti toploto, da ne pride do podhladitve, saj živali po splošni anesteziji še nekaj časa, niso sposobne  regulirate telesne temperature,

Sterilizacija mačk je enostaven način varovanja zdravja naših ljubljencev. Z njo se zmanjša možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, zmanjša se število zapuščenih in potepuških mačk. Sterilizirane mačke so igrive in se bolj zadržujejo v domačem okolju. Previdni moramo biti le pri njihovi prehrani, da se ne zredijo prekomerno.

Imate povpraševanje ali vprašanje?

Pošljite nam svoje vprašanje in z veseljem Vam bomo odgovorili.