Kastracija psa

Kastracija psa

Psi lahko postanejo po puberteti  neubogljivi in agresivni do ostalih samcev. S kastracijo se zmanjša neželeni spolni nagon, zmanjša se markiranje in označevanje teritorija, zmanjša se tudi možnost za razvoj tumorjev na modih, prostati in ob anusu.

Kastracija je kirurški poseg, kjer psu v splošni anesteziji odstranimo moda in s tem trajno preprečimo njegovo oploditveno sposobnost.

Najbolj primeren čas za kastracijo je nekje 8 mesecev do leta in pol starosti. Odvisno od velikosti psa. Pes, ki je kastriran pozneje, lahko še vedno ohrani del svojega nagona, kot je potepanje, markiranje…

kastracija-psov

Žival mora biti pred samo operacijo tešča. Kirurg pred mošnjo prereže kožo, odstrani modi, podveže žilni splet ter zašije podkožje in kožo. Psu namesti zaščitni ovratnik, ki naj bi ga imel še 7- 10 dni.  Pes se še isti dan vrne v domače okolje, kjer mu moramo zagotoviti toploto, da ne pride do podhladitve, saj živali po splošni anesteziji še nekaj časa niso sposobne regulirati stalne telesne temperature.

Kastracija je enostaven način varovanja zdravja naših ljubljencev. Z njo se zmanjša neželeno vedenje, kot je agresivnost (in z njo povezane razne poškodbe, ugrizne rane...), potepanje, označevanje teritorija, zmanjša se število obolenj na modih in prostati, ter zmanjša se število nezaželenih mladičkov in s tem število zavrženih in potepuških psičkov.

Imate povpraševanje ali vprašanje?

Pošljite nam svoje vprašanje in z veseljem Vam bomo odgovorili.